به بهانه ی سالروز وبلاگ نویسی پرستاری ایران


در دسامبر ۱۹۹۰ اینترنت فعالیت خود را به صورت شبکه‌ای جهانی آغاز کرد.
وبلاگ‌ فضایی برروی اینترنت است که در آن تازه‌ترین نوشته‌ها در بالای صفحه قرار می‌گیرد.
این واژه ترکیبی از واژه‌های web و log است که امروز مردم آن را به صورت خلاصه‌تر یعنی بلاگ (blog) تلفظ می‌کنند. به فردی هم که وبلاگ می‌نویسد بلاگر (Blogger) می‌گویند.

اصطلاح وبلاگ برای نخستین بار در سال ۱۹۹۷ مطرح شد. اما وبلاگ‌های واقعی از اواسط دهه ۱۹۹۰ به میدان آمدند و به آنها در آن هنگام ژورنال‌های آنلاین (Online Journals) می‌گفتند.

شکوفایی وبلاگ‌ها از پایان سال ۱۹۹۹ شروع شد و بعد از سال ۲۰۰۱ بود که رسانه‌های سنتی چاپی از وجود آنها مطلع شدند و به این ترتیب بود که نخستین پژوهش‌ها درباره وبلاگ‌ها در علم روزنامه‌نگاری صورت گرفت.

در ایران اگرچه دسترسی به اینترنت، از ۱۹۹۵ آغاز شد، تاریخچه وبلاگ نویسی به سال ۲۰۰۱( ۱۳۸۵) باز می گردد. در همین اثنا و با همت برخی فعالین صنفی، برگزاری جشنواره وبلاگ‌نویسی پرستاری همزمان با زاد روز حضرت زینب (س) و روز پرستار در خرداد ماه سال ۱۳۸۵ به گسترده شدن این حرکت کمک شایانی نمود.

از جشنواره ی وبلاگ‌های پرستاری به عنوان سرآغازی برای رستن و حضور در عرصه رسانه‌های الکترونیکی نام برده شده است و متخصصین امر اذعان داشته اند که مشارکت گسترده پرستاران در این جشنواره نشان داده است که پرستاران نسبت به هویت حرفه‌ای خود حساس شده‌ و با تفکری حرفه ای می خواهند چهره واقعی خود را به جامعه نشان دهند و آمادگی خود را برای دفاع از حق سلامتی جامعه اعلام دارند.
این جشنواره در سه موضوع “خبری و اطلاع‌رسانی” ، “آموزشی ، پژوهشی” و “آزاد” (سایت‌ها و وبلاگ‌های مرتبط با موضوع پرستاری و سلامت)، از سوی انجمن پرستاری ایران، با حمایت دفتر امور پرستاری وزارت بهداشت و درمان و با همکاری پایگاه اطلاع رسانی پرستاری و پرستاری در جهت شکوفایی حرفه مقدس پرستاری و هدایت آن به سوی پرستاری نوین، تخصصی کردن آن و استفاده از توان پرستاران در امر ارتقای سطح بهداشت و سلامت جامعه، برگزار شد.

«وبلاگ نویسی در پرستاری»
امروزه با توجه به پیشرفت علم و دانش در زمینه‌های مختلف، به خصوص در زمینه فن‌آوری اطلاعات و علوم کامپیوتر و ارتباطات پیشرفت‌های چشم گیری صورت گرفته است و پرستار و به طور کلی علم پرستاری و مراقبت نیز از این پیشرفت سریع عقب نمانده و روز به روز حرکتی رو به جلو در این زمینه داریم. پرستاران کشور عزیزمان به عنوان یک قشر زحمتکش و فعال با دنیای اطلاعات و علم روز، ارتباط بیشتر و پویا‌تری برقرار کرده اند.

وبلاگ نویسی همچنان به عنوان راهی برای ارایه و انتقال علم پرستاری، مسیری برای توسعه همبستگی با تبادل عقاید و تجربیات ارزشمند قشر عظیم پرستاری مطرح شود و فراتر از آن به عنوان راهبرد کلان رهبری و هدایت تغییرات برنامه ریزی شده و فراگیر نمودن برنامه‌های کلان تری در سطح سایر کشورها و دنیا محسوب می شود.

وبلاگهای فارسی بزرگترین مزیت ایرانیان در فضای مجازی هستند.
هر وبلاگ نماینده یک انسان است انسانی که در جامعه و فرهنگ خاص بزرگ شده و می تواند به بازنمایی خود در واژه ها و کلامی که می نویسد، بپردازد. این بازنمایی می تواند از یک سو معرف خود فرد و از سوی دیگر اجتماع و جامعه ای که فرد در آن زندگی می کند باشد.
برای نوشتن در وبلاگ به دانش بالا در زمینه HTML نیازی نیست چرا که وبلاگ‌ها از نظر سیستم مدیریت محتوا (CMS) بسیار آسان و ساده طراحی شده‌اند.
تقسیم‌بندی‌های متفاوتی برای وبلاگ‌ها وجود دارد مثلاً به لحاظ محتوا، گروهی از وبلاگ ها به بیان افکار و دیدگاه‌های شخصی نویسنده از طریق نگارش مقاله و یادداشت و برخی دیگر به بیان موضوعات تخصصی در زمینه‌های گوناگون: مذهبی، سیاسی، هنری، علمی و… می‌پردازند.
وبلاگ های تخصصی پرستاری نیز از این قاعده مستثنی نیستند و در فعالیت های مختلف سیاسی اجتماعی (از جمله انتخابات نظام پرستاری) و ، انتقال از این طریق صدای پرستاران به منابع تصمیم گیری، ذکر مشکلاتی همچون وبلاگ کمبود نیرو و…
ساختن وبلاگ‌ها بسیار راحت است فقط باید فرم مختصر و ساده‌ای را- که بیشتر از چند دقیقه طول نمی‌کشد- پر کرد تا صاحب وبلاگ شد. برای گذاشتن مطلب هم در آن نیاز به اتصال به اینترنت نیست می‌توان مطلب را تایپ و پس از اتصال، آن را در وبلاگ Paste کرد.

وبلاگ‌ها به دلیل سهولت ساخت و استفاده از آنها و همچنین زبان ساده‌ای که دارند به قشر خاصی از جامعه محدود نیستند یعنی از رئیس جمهوری گرفته تا حتی فروشنده یک فروشگاه می‌توانند نویسنده وبلاگ باشند. اما شاید مهم‌ترین ویژگی وبلاگ‌ها را بتوان رهایی آنها از محدودیت و قید و بند سانسور دانست.

لازم بذکر است این روز به مناسبت تولد احمد عامری وبلاگ نویس و مدیر اجرایی اولین جشنواره وبلاگ نویسی پرستاری تحت عنوان روز وبلاگ نویسی پرستاری نامگذاری شده است.

 

به قلم دکتر خراسانی


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *